top of page
Zoeken

SPF van binnenuit

De zon is er eindelijk en ik kan er geen genoeg van krijgen! Naast dat de zon gewoon heel lekker is en we daar heel blij van worden, heeft de zon ook gezondheidsvoordelen. Maar niemand wil natuurlijk verbranden of schade aan de huid oplopen. Het is daarom belangrijk om niet alleen je huid van buitenaf te beschermen voor de zon, maar ook van binnenuit. Hoe? Door het gebruik van voedingsmiddelen als SPF (sun protecting factor) die je huid helpen beschermen tegen UV straling van binnenuit:



SALUD therapie zon SPF darmtherapie darmtherapeut bescherming anti oxidanten

Anti-oxidanten

De zon creëert vrije radicalen in je lichaam die je huid kunnen beschadigen en voor vroegtijdige veroudering kunnen zorgen. Anti-oxidanten zijn hierbij je grootste vriend, die vangen namelijk de vrije radicalen weg, waardoor ze geen schade kunnen aanrichten. Anti-oxidanten zijn te vinden in alle kleurrijke groenten en vruchten zoals bessen, bramen, frambozen, donkere bladgroenten, curcuma, groene thee, etc. Door te zorgen dat je deze voedingsmiddelen veel eet, geef je je huid de bescherming die ze nodig heeft om stralend te blijven in de zon. 


Vitamine A

De meeste mensen kennen retinol uit huidproducten, maar wist je dat dat eigenlijk vitamine A is? Voor een stralende huid en bescherming, 


Vitamine C

Naast het onschadelijk maken van vrije radicalen, ondersteunt vitamine C ook je glutathion (de master anti-oxidant) productie. Je kunt veel vitamine C halen uit bessen, bramen, frambozen, kiwi's, groene bladgroenten, rode paprika, papaya, aardbeien, sinaasappels, grapefruit en waterkers.


Vitamine E

Vitamine E helpt ook je lichaam om glutathion te recyclen, waardoor ontstekingen worden geremd. Ook kan het helpen glutathion te recyclen, waardoor je er nóg meer uit kunt halen. Vitamine E vind je in avocado's, extra vierge olijfolie, amandelen, hazelnoten en zaden en pitten.


Matcha of groene thee

Groene thee is super ontstekingsremmend! Het bevat EGCG, wat helpt tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen door de zon. Groene thee is al eerder ook in verband gebracht met een verlaagde kans op huidkanker. Een kop matcha komt overeen met 10 koppen groene thee.


Omega-3

Gezonde vetzuren zijn niet alleen goed voor je hart en hersenen, maar ook heel belangrijk voor een mooie huid. Ze helpen de vochtbalans in je huid op peil te houden en verminderen ontstekingen die kunnen worden veroorzaakt door overmatige zon. 

Eet voldoende: 

  • sardientjes

  • haring

  • makreel

  • algen

  • walnoten


Vermijd:

  • Bewerkte vetten



Zorg ervoor dat je vitamine D hoog genoeg is

Dit klinkt natuurlijk tegenstrijdig. Vitamine D maak je aan onder invloed van de zon, dus hoe zorg je dan dat je waardes vitamine D vooraf al hoog genoeg zijn? 


Op zich is het niet gek, om een mooie gebruinde huid te krijgen, moet er melanine in de huid worden aangemaakt. Je huid doet dat eigenlijk om zichzelf te bescherm tegen de UV-straling, als een soort barrière. Om deze reden hebben mensen met een getinte huid juist MEER zon nodig om dezelfde hoeveelheid vitamine D in het bloed te hebben. 


Onderzoek wijst uit dat hogere vitamine D levels ook beschermen tegen beschadiging van de huid.  Vitamine D reguleert namelijk je immuunsysteem en werkt ontstekingsremmend. Te weinig vitamine D kan ontstekingen veroorzaken.


Door te zorgen dat je vitamine D status niet te laag is wanneer je de zon in gaat, kun je zonneschade voorkomen. Vitamine D kun je in de wintermaanden ophogen door het eten van kabeljauwlever, vette vis, eieren of door het te suppleren. 



Onthoud dat het belangrijk is dat alleen voeding niet genoeg is om je te beschermen tegen de zon. Kies de juiste (natuurlijke) zonbescherming en/of draag beschermende kleding! 

Comments


bottom of page