top of page
Zoeken

Mijn geheim voor een optimale gezondheid

BROCCOLI KIEMEN

Broccoli kiemen water geven gezondheid SALUD

Broccoli kiemen? Als in, kleine plantjes die uit zouden kunnen groeien tot een broccoli stronk? Inderdaad. Ze zijn misschien klein, maar broccoli kiemen zitten vol gezonde stoffen die belangrijk zijn voor je gezondheid en hormonen!


Wat zijn broccoli kiemen en waarom zijn ze zo gezond?

Vorig jaar heb ik een DNA onderzoek laten doen om uit te zoeken wat er nou precies in mijn genen 'gegraveerd' staat. Ik wilde graag weten welke risico's ik had op de ontwikkeling van bepaalde ziektes en hoe de werking van mijn lever enzymen is. Uit dat onderzoek is gebleken dat mijn lever iets meer ondersteuning kan gebruiken op sommige vlakken en zo ben ik uiteindelijk bij broccoli kiemen uitgekomen, ter ondersteuning van mijn lever.


Ik zei het net al even, broccoli kiemen zijn dus gekiemde, jonge plantjes die uiteindelijk kunnen uitgroeien tot een volledige broccoli plant. Deze jonge kiemen zitten vol energie en gezonde stoffen om uiteindelijk een volwaardige broccoli te kunnen worden. Broccoli is een van de kruisbloemige groenten (samen met spruitjes, bloemkool, alle kolen, radijs) en deze mini plantjes zijn een soort kleine, geconcentreerde soort hiervan. Broccoli kiemen hebben tot wel 40x meer sulforafaan (een heel sterke antioxidant) dan 'gewone' broccoli!


Sulforafaan is het stofje wat ervoor zorgt dat broccoli zo gezond is. Het helpt het lichaam te ontgiften, ondersteunt de afscheiding van toxines en verbetert je gehele gezondheid. Vooral mensen die graag hun lever willen ondersteunen en/of hormonale problemen hebben, hebben hier veel baat bij.


Voordelen sulforafaan:

  • Verbetert ontgifting: sulforafaan ondersteunt de afscheiding van toxines en schadelijke stoffen uit het lichaam. Daarnaast verbetert het ook de aanmaak van glutathion

  • Verlaagt het risico op kanker: Onderzoek wijst uit dat het het risico op verschillende soorten kanker kan verlagen

  • Hart- en vaten: Het kan voordelen hebben voor de gezondheid van het hart

  • Ontstekingsremmend: sulforafaan is een heel sterke antioxidant en staat bekend om z'n ontstekingsremmende eigenschappen

  • Ogen: sulforafaan draagt bij aan een betere gezondheid van de ogen en kan het risico op zichtproblemen verminderen

  • Bescherming tegen zonbeschadiging: Het kan ook helpen bij de effecten van UV-schade op de huid



Hoe kiem je ze?

Je kunt de broccoli kiemen kant en klaar kopen, maar het is ook extreem makkelijk om ze thuis te laten kiemen. Ik heb ze regelmatig in de keuken staan en gooi ze overal overheen. Yum!


Benodigdheden:


En dan..

De zaadjes kun je bovenop het rooster plaatsen. Zorg ervoor dat het maar een dun laagje zaadjes is! Zorg dat de kiemen een beetje vochtig zijn. Vul dan het kiemschaaltje met water tot net onder het rooster. Zet het kiemschaaltje met de zaadjes op een lichte, warme plek. Zorg ervoor dat het water niet vies wordt, je kunt elke dag even het water verversen. Na een paar dagen zul je zien dat er worteltjes en kiemen ontstaan.

Je kunt ze dan oogsten en gelijk opeten of je kunt ze bewaren in de vriezer. Het invriezen van de kiemen voorkomt dat er ongewenste bacteriën kunnen groeien en verhoogt ook nog eens het sulforafaan gehalte! En zo heb je altijd wat kiemen bij de hand.


EXTRA TIPS

  • Kauw goed of blend ze: Om de sulforafaan afgifte te maximaliseren, is het belangrijk om goed op je kiemen te kauwen! Of gooi ze door de blender in bijvoorbeeld een smoothie en zorg ervoor dat je je smoothie 'eet' (en niet drinkt)

  • Mosterdzaad: Mosterdzaad kunnen het sulforafaan gehalte in je broccoli kiemen verhogen. Een beetje vermalen mosterdzaden bij je broccoli kiemen kunnen zo een hele krachtige combinatie vormen.


Het toevoegen van broccoli kiemen aan je maaltijden, kan een gigantische doorbraak zijn voor je hormonale balans. Je kunt ze toevoegen in je salades, als extra beleg, in je smoothie, etc.

Enjoy!



Comments


bottom of page