top of page
Zoeken

IJzertekort begrijpen: ijzer, bloed, voeding en parasieten

Vandaag duiken we in een veelvoorkomend probleem dat wereldwijd veel mensen treft: ijzertekort. IJzertekort ontstaat wanneer het lichaam niet voldoende van het essentiële mineraal ijzer bevat of kan inbouwen. Dit kan veel gevolgen hebben en leiden tot bloedarmoede of anemie.

De rol van ijzer in ons lichaam

IJzer is een essentieel mineraal dat een vitale rol speelt in ons lichaam. Het heeft een cruciale rol bij de aanmaak van hemoglobine, een eiwit in de rode bloedcellen dat verantwoordelijk is voor het transport van zuurstof door het lichaam. Een tekort aan ijzer leidt tot een lagere hoeveelheid rode bloedcellen, waardoor de weefsels en spieren onvoldoende zuurstof kunnen ontvangen. Daardoor kan je lichaam minder goed functioneren. De symptomen bij ijzertekort zijn vaak vermoeidheid, bleek worden, hoofdpijn of duizeligheid, kortademigheid, last hebben van hartkloppingen, droog en beschadigd haar en huid, rusteloze benen of broze nagels. Je kunt ook last krijgen van koude handen en voeten of bijvoorbeeld veel infecties.


Het verband tussen voeding en ijzertekort

Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan ijzertekort. Onvoldoende ijzerinname als gevolg van slechte eetgewoonten of strikte diëten is een veelvoorkomende oorzaak. Vrouwen hebben een verhoogde ijzerbehoefte tijdens de zwangerschap, bij heftige menstruaties of veel bloedverlies.

Daarnaast spelen ontstekingen in de darmen en problemen met maagzuur een grote rol. Of je ijzer goed kunt opnemen, is afhankelijk van het hebben van sterk maagzuur, vitamine C en een gezonde darmwand. Helaas is dit bij veel mensen verstoord en kan ijzer daardoor bij voorbaat al niet goed worden opgenomen. Parasieten kunnen hierin ook een rol spelen.


Een goed dieet met voldoende ijzerrijke voedingsmiddelen is de basis. Als je vegetarisch of veganistisch eet, ligt ijzer tekort op de loer omdat plantaardig ijzer minder goed wordt opgenomen in het lichaam. Heemijzer wordt het beste opgenomen en is alleen te vinden in dierlijke voeding.

Voedingsmiddelen waar veel ijzer in zit zijn o.a. schaaldieren, lever, rood vlees, kip, kalkoen en in mindere (opneembare) mate spinazie, pompoenpitten, tempeh en peulvruchten.


Impact van parasieten

Hoewel het nuttig kan zijn ijzer bij te slikken, blijft het cruciaal om de oorzaak achter het ijzer tekort te achterhalen. Een minder bekende factor die kan bijdragen aan ijzertekort is de aanwezigheid van parasieten in ons lichaam. Parasieten smullen van ijzer en als je ijzer blijft eten of bijslikken, voed je daarmee de parasiet. Raadpleeg altijd een professional om dit te achterhalen.


Daarnaast is het ook van belang dat je voldoende koper in je lichaam hebt. Koper is belangrijk voor het transport van ijzer, de ijzeropslag in de lever en het kunnen hergebruiken van ijzer. Voldoende koperinname is daardoor belangrijk voor een goede circulatie van ijzer. Door het slikken van meer ijzer, wordt de ijzercirculatie niet per se beter en kan er juist ook extra oxidatieve stress (schade) tussen de cellen ontstaan.


🟣 Het is belangrijk om altijd dieper te duiken en de oorzaak te achterhalen van een voedingsstoffen tekort. In plaats van alleen te focussen op de de beschikbaarheid van de voedingsstoffen, is het cruciaal om hoog verbruik en opnameproblemen aan te pakken. Door het onderzoeken en oplossen van deze onderliggende factoren, kan je lichaam optimaal alle voedingsstoffen die het ontvangt effectief gebruiken.


Disclaimer: Deze blog is niet bedoeld als medisch advies. Raadpleeg altijd een professional voor persoonlijk advies over jouw voeding en gezondheid.

Comments


bottom of page