top of page
Zoeken

Eenvoudige tips voor een goede spijsvertering en happy belly

Ik neem je graag mee naar ons bijzondere mechanisme: onze spijsvertering. Een complex proces met veel stappen die met elkaar verbonden zijn. Als één stap ergens niet goed verloopt, heeft dat invloed op de rest van het proces.


Alles wat we binnen krijgen moet verteerd worden: eten en drinken maar ook gebeurtenissen en emoties. Gebeurt dat niet goed, dan kunnen er verteringsproblemen ontstaan die klachten geven als buikpijn, een opgezette buik, oprispingen, obstipatie, diarree, winderigheid, wisselende stoelgang, etc. Er wordt vaak gezegd: "Je bent wat je eet", maar eigenlijk is dat niet waar, je bent wat je absorbeert. Verteringsproblemen geven helaas vaak ook absorptie problemen. Uiteraard is het belangrijk om voedzaam te eten, maar het is misschien nog wel belangrijker dat je het eten kunt afbreken en de voedingsstoffen kunt opnemen. Het optimaliseren van je vertering is een van de beste dingen die je kunt doen om je algehele gezondheid te verbeteren!


Een paar eenvoudige tips die je vandaag nog kunt toepassen om je spijsvertering te verbeteren:

  • Zorg ervoor dat je in rust eet! Om überhaupt te kunnen verteren, moet je lichaam het gevoel hebben dat het op dat moment niks anders hoeft te doen. Als je gestresst bent, geeft je lichaam aandacht aan de stress en is er geen aandacht voor het maken van bijvoorbeeld verteringssappen. Adem een paar keer goed in en uit (door je neus!) voordat je begint aan je maaltijd en focus op het eten wat voor je staat. Zonder afleiding dus! Geen TV/telefoon/andere dingen. Geef eten even de volle aandacht.

  • Kauwen kauwen kauwen!! De vertering begint in de mond, waar speeksel al goed vermengd moet worden met het eten. Als je te weinig kauwt, gaat het hier meteen al fout. Samen met het eerste punt is dit cruciaal voor het maken van voldoende maagzuur en maagzuur is weer cruciaal voor allemaal andere processen verderop in het proces. Wist je dat veel mensen denken dat ze teveel maagzuur hebben omdat ze last hebben van oprispingen, maar eigenlijk een maagzuur tekort hebben? Meer uitleg hierover volgt binnenkort!

  • Drink niet teveel tijdens of voor de maaltijd. Door te veel te drinken, verdun je het maagzuur en wordt het een stuk moeilijker om goed te verteren!

  • Zorg bij elke maaltijd voor voldoende vezels uit groenten (of fruit). Deze helpen je stoelgang en maken de gezonde bacteriën in je darmen blij.

  • Eet maximaal 3 maaltijden per dag zonder tussendoortjes. Op die manier hebben je organen tijd om 'bij te komen' van de maaltijd en weer helemaal klaar te zijn voor de volgende ronde. Er kunnen dan weer voldoende spijsverteringsenzymen en verteringssappen worden aangemaakt.


Met deze eenvoudige tips kun je je spijsvertering verbeteren en je buik gelukkig houden. Door bewust te eten, voldoende water te drinken buiten de maaltijden om en gezonde voedingskeuzes te maken, kun je spijsverteringsproblemen voorkomen en genieten van optimale gezondheid en welzijn.

Ik ben benieuwd naar andere dingen die jij doet om je spijsvertering te helpen! Deel ze hieronder 👇

Comments


bottom of page