Onze darmen zijn de thuisbasis van 70-80% van ons immuunsysteem. Als je last hebt van immuunklachten, huidklachten, hormonale klachten of mentale klachten, dan kan dat terug te herleiden zijn naar hoe gezond jouw darmen zijn. Als je last hebt van een van deze dingen of spijsverterings- of darmklachten hebt, is het super fijn een ontlastingsonderzoek te doen om te zien wat er aan de hand is in de darmen en zo kijken waar de oorzaak van je probleem zit. Er wordt veel duidelijk over hoe goed je spijsvertering verloopt en of er eventueel ongewenste indringers (pathogenen) aanwezig zijn in de darmen die de optimale darmfunctie in de weg zitten.
Als darmtherapeut is het fijn om een ontlastingsonderzoek te laten doen, zodat we echt gericht aan de slag kunnen met de behandeling. In een basisdarm test, wordt getest op: Spijsvertering, pH, resident en transiënt darmbioom, mycologie, virulente factoren darmbioom, secretorisch IgA, bèta-defensine 2, alfa-1-antitrypsine, EPX, zonuline, kwalitatieve bepaling; calprotectine, lactoferrine, hemoglobine, transferrine. Daarbij bepaal ik ook altijd de pancreas-elastase.
Hierin is dus geen parasietentest of intolerantie(IgG) test inbegrepen. Aan de hand van de klachten en ons gesprek vooraf, kunnen we bepalen om extra markers aan te kruisen die belangrijk zijn bij het achterhalen van de oorzaak (zoals bijv. histamine, tryptofaan, of extra ontstekingsmarkers).
Ik heb altijd een food-first approach en zie voeding echt als de basis van onze gezondheid. Steeds vaker wordt mij gevraagd naar een ontlastingsonderzoek en of je daarna ook puur met voeding verder kunt..
Het antwoord op die vraag hangt heel erg af van de uitslag van de test. Als er bijvoorbeeld veel schimmels, ongewenste bacteriën of parasieten gevonden worden, kan het nodig zijn om die grondig aan te pakken/uit de weg te ruimen met behulp van een (paar) afdodingsmiddel(en). Het kan zijn dat er een specifiek dieet nodig is om de groei van deze pathogenen te remmen, terwijl tegelijkertijd de voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft, worden geoptimaliseerd. Hoe lang dat nodig is, verschilt per persoon en per situatie.
Na het eventuele afdoden, is het essentieel om de darmgezondheid zo optimaal mogelijk te krijgen en te herstellen. In totaal ben je, afhankelijk van de uitslag en per persoon, na een ontlastingsonderzoek ongeveer 8-9 maanden bezig met het herstellen en verbeteren van je darmconditie en daarmee die van je immuunsysteem en klachten.
Uiteraard is de juiste voeding dus ondersteunend bij de behandeling en blijft dat altijd belangrijk. We hebben ZÓ veel invloed op hoe ons lichaam het doet en hoe we ons voelen. Dit inspireert mij heel erg om zelf ook onderzoeken te doen en anderen te helpen bij hun problemen!
Comments