top of page
Zoeken

6 Subtiele Signalen Die Kunnen Wijzen Op Darmontstekingen


Darm onderzoek ontstekingen klachten

Ja ja, iedereen weet nu wel dat darmgezondheid belangrijk is voor je algehele gezondheid. Maar hoe weet je nou zeker of je lacking bent met je darmen? Ongemakken in je buik na het eten geven sowieso aan dat er ruimte is voor verbetering, maar er zijn nog een paar andere subtiele signalen die erop kunnen wijzen dat je darmontstekingen hebt.


6 Aanwijzingen Van Darmontstekingen Die Je Niet Wil Missen


1. Verteringsproblemen

Jawel. Dit is natuurlijk het meest voor de hand liggend signaal. Als je vaak last hebt van een opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree of obstipatie, kan dat erop wijzen dat er ontstekingen in je darm aanwezig zijn. Als je darmen ontstoken zijn, kan dat leiden tot dit soort klachten.


Een opgeblazen buik wordt veroorzaakt als verkeerde bacterien in het bovenste deel van je darmen, het eten verteren wat je hebt gegeten. Daarbij produceren ze gassen die daar vast komen te zitten.

In principe zouden in het eerste deel van de darmen niet te veel slechte bacterien moeten voorkomen. Als dat wel het geval is, kan dat wijzen op een small intestine bacterial overgrowth (SIBO). Bij een SIBO kun je ook last hebben van buikpijn, opstipatie of diarree.


In de dikke darm zou er sprake kunnen zijn van een Prikkelbare Darm Syndroom of andere veel voorkomende ontstekingsziektes zoals Crohn of Colitis Ulcerosa, zeker als je bijvoorbeeld ook last hebt van bloed in de ontlasting.


2. Huidklachten

Als je ontstekingen in je darmen hebt, kun je ook merken dat je huidontstekingen krijgt. Huid en darmen zijn nauw met elkaar verbonden.


Een dysbiose in de darmen kan bijvoorbeeld leiden tot acne, psoriasis, eczeem en rosacea. Daarnaast kan je huid ook gewoon droger aanvoelen en schilferig zijn. Dat komt omdat je darmwand invloed heeft op de slijmvliezen in je huid. Juist die slijmvliezen zijn belangrijk voor een mooie huid. Daarin worden ontstekingsremmende stofjes gemaakt die zorgen voor meer hydratatie.


Ontstekingen in je darmen kunnen daardoor in de weg van een mooie, stralende huid.


3. Veel behoefte aan suiker

Ben je een zoetekauw? Wist je dat veel suiker funest is voor je darmen? Het kan zorgen voor ontstekingen en daarnaast ook nóg meer cravings geven met nóg meer ontstekingen als gevolg. Als je veel bewerkte dingen en suikers eet, verandert je microbioom omdat de bacteriën die van de suikers houden, worden gevoed. Maar dat zijn helaas ook precies de bacteriën die gifstoffen produceren.


In plaats daarvan kun je beter eten wat je goede darmbacterien nodig hebben: zoals vezels en polyfenolen. Niet te veel luisteren naar die luide cravings. Als de juiste bacteriën worden gevoed, zul je ook merken dat de bacteriën die suiker willen, afsterven en je daarmee ook minder zin hebt in zoet.

Gelukkig is er iets wat zowel vezels, polyfenolen bevat én zoet smaakt: fruit!


4. Ongewild afvallen

Als je ongewild afvalt, kan dat wijzen op ontstekingen in de darmen. Door die ontstekingen neem je voedingsstoffen niet meer goed op uit je eten. Slechte opname in je darmen kan ook komen door SIBO (again) of door een verminderde werking van je alvleesklier. Als je plotseling gewicht verliest zonder daar iets voor te doen of zonder dat je anders bent gaan eten, is dat een teken om zo snel mogelijk een arts in te lichten.


5. Stemmingswisselingen en Brain Fog

Geirriteerd, chagrijnig of onhelder in je hoofd? Dit kan door meerdere dingen komen (we denken vaak meteen aan PMS) en kunnen een teken zijn van ontstekingen en disbalans in je darmen. De darm-hersen-as speelt daar een grote rol in: Er worden voortdurend signalen van je darmen naar je brein gestuurd en andersom, waardoor wordt bepaald hoe je je voelt.


Darm bacterien neurotransmitters

En laten we niet vergeten dat een paar van de meest belangrijke neurotransmitters (serotonine, dopamine en GABA) voor het grootste gedeelte in je darmen worden gemaakt. Lage serotonine levels zijn bijvoorbeeld al vaak geassocieerd met depressies en angsten.



6. Vermoeidheid en slapeloosheid

Voel je je non-stop moe? Dat kan komen door ontstekingen in je darmen. Dat kan namelijk de opname van voedingsstoffen verstoren, waardoor je je uitgeput en vermoeid voelt.

Daarnaast is ook hier weer serotonine belangrijk. Serotonine is namelijk de voorloper van melatonine (het slaap hormoon). Weinig serotonine = weinig melatonine = slechter slapen. Slecht slapen geeft overdag weer meer stress, suikerbehoefte en stemmingswisselingen waardoor het cirkeltje zichzelf in stand houdt.



Om darmontstekingen aan te pakken, helpen de dingen die je al weet: eet voldoende vezels, polyfenolen, prebiotica en probiotisch voedsel, beweeg regelmatig en vind wat jij leuk vindt om te doen om je stress onder controle te houden.

Comments


bottom of page